Het Heineken-losgeld

Hoe de verdwenen miljoenen nog altijd rondspoken

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
24,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789083196077
Uitgever: Follow the Money Publishing B.V.
Jaar van uitgave: 2023
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Harry Lensink, Wim van de Pol
Druk: 1
Pagina's: 208
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2023
NUR: Literaire non-fictie algemeen

Waar is het nooit teruggevonden deel van het Heineken-losgeld gebleven? Veertig jaar na de ontvoering van Freddy Heineken houdt die vraag nog tal van mensen bezig. Zelfs de rechter komt er nu weer aan te pas.

In 1983 werd 35 miljoen gulden losgeld betaald. Daarvan is 8 miljoen spoorloos: ontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout wisten dat veilig te stellen. Daarna dook dat geld in de wildste verhalen op. Het zou zijn begraven in de buurt van Parijs, gebruikt als financiering voor drugstransporten in Zuid-Amerika, belegd in prostitutiepanden in Alkmaar, besteed bij de aankoop van gokhallen en een sekstheater op de Wallen.

Harry Lensink en Wim van de Pol proberen de route van die verloren 8 miljoen in kaart te brengen. Ze spraken Heineken-ontvoerder Jan Boellaard en Gerard Holleeder, de broer van Willem. Ze interviewden opsporingsambtenaren, stadsbestuurders en Wallen-ondernemers. Ook verdiepten ze zich in oude en nieuwe strafdossiers, waarbij ze op dubieuze internationale geldstromen en hulpvaardige facilitators stuitten.

Ondertussen jaagt de overheid nog onvermoeibaar op de miljoenen en heeft dat geld geleid tot moorden, verbroken vriendschappen en familievetes. Met als grote vraag: waar is het nu? En waarom staat de eigenaar van twee Amsterdamse bedrijven opnieuw terecht voor het witwassen van dat verdomde Heineken-geld?

Lees meer